Trawienie i pasywacja stali

W obróbce chemicznej powierzchni stali nierdzewnej stosuje się specjalistyczne środki chemiczne, które powstają w oparciu o kwas azotowy o bardzo dobrych właściwościach trawiących. Klienci mają dostęp też do towarów ekologicznych, w których nie używa się tego kwasu. Warto dodać jednak o tym, że pasywacja stali, jak również jej profesjonalne wytrawianie wymagają głównie należytego przygotowania powierzchni stali nierdzewnej.

Obróbka stali za pomocą preparatów chemicznych - co należy mieć świadomość tego? Pierwszym etapem takiej obróbki chemicznej stali nierdzewnej jest dokładne oczyszczenie jej powierzchni na przykład z nalotów rdzawych, ale również z zabrudzeń. Ważnym etapem jest również odtłuszczanie. Trzeba pamiętać o tym, że zanieczyszczenia czy zabrudzenia powstają w wyniku użytkowania takiej sali, ale również jej obróbki termicznej czy także mechanicznej. Kolejny etap to trawienie stali nierdzewnej. Tutaj też używa się specjalistyczne środki chemiczne, są to przykładowo żele przeznaczone do wykorzystania punktowego, a więc na przykład do wytrawiania spoiw stali, ale również preparaty tj. bejca trawiąca natryskowa, przeznaczona do dużych powierzchni stali nierdzewnej. Warto dodać o tym, że po etapie trawienia następuje pasywacja, jest to proces obróbki chemicznej, który polega na przywróceniu pierwotnej warstwy ochronnej metalu, która złożona jest przede wszystkim z tlenku chromu. Dzięki tym wszystkim zabiegom chemicznym powierzchnia stali nierdzewnej staje się gładka a także odzyskuje swoje oryginalnie właściwości.
Dodatkowe informacje: wytrawianie stali nierdzewnej.